Właściwa dieta potrafi znacznie zwiększyć efekty biegania. Odpowiedni jadłospis ma szczególnie duże znaczenie wtedy, gdy celem treningów biegowych jest schudnięcie.
Dieta biegacza – co to takiego?
Powstało już tysiące diet, także tych dedykowanych biegaczom. Generalnie jednak nie ma jednej słusznej diety, która byłaby idealna dla każdej osoby, która biega. Na szczęście jest kilka dość uniwersalnych rad, których trzymanie się jest zdrowe i pomagające poprawić osiągnięcia biegacza:
- należy pić dużo wody, najlepiej niegazowanej. Unikać należy napojów gazowanych, energetyków oraz alkoholu;
- warto gotować samemu, zamiast żywić się żywnością przetworzoną;
- dieta powinna być urozmaicona, tak by zawierała optymalne ilości witamin, mikro- oraz makro- elementów;
- powinno się jeść 5-6 posiłków dziennie. Szczególnie ważne jest obfite śniadanie oraz to, by nie jadać posiłków na dwie godziny przed snem;
- biegacze powinni zjadać spore ilości pełnoziarnistych produktów zbożowych, które są dobrym źródłem energii;
- w jadłospisie biegacza powinny się znaleźć także owoce oraz warzywa, które są bogate w cenne wartości odżywcze;
- równie istotne jest zapewnienie organizmowi odpowiednio dużej ilości białka – jest ono podstawowym budulcem mięśni, które są silnie eksploatowane w czasie treningów.
Ustalając jadłospis, można skorzystać z porad bardziej zaawansowanych biegaczy, artykułów internetowych, czy też zasięgnąć opinii specjalistów, czyli dietetyków.